Diz artrozunun çok ilerlediği ve hatta çarpılmaların şişmelerin oraya çıktığı durumlarda diz ekleminin yenilenmesi gerekir. Bu ameliyat yapılmadığı takdirde hastanın maluliyeti artar, yürüme mesafesi kısalır ve kilo almaya başlar. Bununla beraber hastada metabolik hastalıklar, yüksek tansiyon ortaya çıkar. Bu yüzden zamanı gelmiş bir diz kireçlenmesinin bekletilmeden ameliyat edilmesi, vücudun başka organları ve diğer gelişebilecek hastalıklar, bakımından önemlidir.

Diz Protezi ameliyatına karar veren bir hastanın önce tıbbi muayenesi yapılır.Ameliyat tarihi belirlenen bir hastanın bir hafta önce kliniğe gelerek, Ameliyat hazırlığı için gerekli muayeneleri yaptırması gerekir.Anestezi Uzmanı ile görüşerek başlayan bu muayene dizisinde hastadan önce eski hastalıkları hakkında bilgi alınır, sonra kullandığı ilaçlar kaydedilir.Daha sonra hastadan kan alınarak gerekli tahliller yapılır. Çekilen EKG ve Eko-kardiyografi, Akciğer filmi ile muayeneler tamamlanır. Hastanın ameliyata mani bir durumu olup olmadığı öğrenilmiş olur. Bu muayene dizisinden sonra hasta evine döner.Ameliyat günü sabah erkenden kliniğe yatırılır. Gerekli formaliteler ve açıklamalardan sonra ameliyata alınır.

Diz Protezi ameliyatı günümüzde 50-70 dakika arasında yapılmaktadır. Uygulanan Epidural anestezi sayesinde hasta ameliyat sonrası da ağrı duymamaktadır. Ağrısız geçen ameliyat gününden sonra , ertesi günü ayağa kalkıp yürüyebilir. Hastanede sadece 3-4 gün kalan hasta, evine taburcu edilirken verilen bir fizik tedavi cihazı ile hareketlerine evde devam eder.4 gün sonra pansuman için tekrar muayenehaneye gelen hastanın yarası kontrol edilir ve hareket derecesine bakılır. 14.gün dikişleri varsa alınır. Hemen Fizik Tedavisine başlanır. Hemen her gün 30-45 dakika uygulanan Fizik Tedavi sayesinde eklem hareketleri eski haline kavuşur.1 ay sonra fizik tedavisinin bitimiyle beraber hastadan değnekleri bırakması istenir. Birçok hasta daha önceden değneklerini unutmaya başladığı için ,evde değneksiz yürürler.
Diz protezi takılan hasta dizini normal olarak kullanır. Takılan protezli dizle merdiven çıkabilir, bisiklete binebilir, denize girebilir, yürüyüşler yapabilir.
Dikkatli bir hasta, diz Protezini aşırı zorlayan hareketlerden kaçınır. Bu sayede diz protezinin ömrü uzar.
Biz, Diz protezi koyduğumuz hastaların %95 ini bir daha görmüyoruz. Yani bu ameliyatla ve takılan protezle hayatlarını tamamlıyorlar.

Prof.Dr.Mustafa Yücel