Menisküs dikişi akut menisküs yıtığı olan hastalarda artroskopik olarak yapılan ve menisküsün tekrar eski haline gelmesini sağlayan bir tedavi metodur.Bu sayede hastanın menisküsü çıkarılmaz ve canlılığını korumasına yardımcı olunur.

Bilimsel çalışmaların sonuçlarına göre , menisküs çıkarldıktan sonra kıkırdağa binen yük %70 artmaktadır.Bu yüzden hastalarda çok erken yaşlarda kireçlenme başlamaktdadır.Menisküs dikişi hastanın önemli bir organını korurken, diz ekleminin fonksiyonlarını devam ettirmesini sağlar.

Her menisküs yırtığı dikilemez. Bazı istisnaları vardır. Dikilmeye müsait menisküslerin ortak özellikleri şunlardır.:

  • Yırtığın şekli (Uzunlamasına yırtık)
  • Yırtığın yeri ( Kırmızı-Kırmızı, Kırmızı-Beyaz  geçiş yerleri.Ayrıca yırtığın uzunluğu.
  • Menisküs Dokusunun Kalitesi
  • Menisküs yırtığının ve dokusunun  taze olması

Uzunlamasına yırtıklar tercih edilir.Özellikle kapsül yakınında iyi beslenen bölgede yani Kırmızı- Kırmızı veya Kırmızı-Beyaz bölgede yerleşik yırtıklar daha yüksek başarı şansına sahiptirler.Uzunlamasına yırtıklar daha çok travmatik  nedenlerle oluşur.

En iyi iyileşme şansına sahip yırtıklar kırızı-kırmızı bölgede olan yırtıklardır.Yani menisks kökü daha kolay iyileşir.Meniscusların uç kısımlarındaki yırtıkler çok fazla iyileşme şansına sahip değildir.Genç Hastalar daha şanslıdır. Yaşlı hastaların dejenerasyona bağlı yırtıklarının da iyieşme şansı düşüktür.

 

Değişik dikiş yöntemleri vardır. Bunlar daha çok teknik düzeyde tartışılan ve her geçen gün yeni metodların ve dikiş materyallerinin uygulandığı bir alandır.

131 hastayı kapsayan bir hasta grbunda , menisküs dikişinden sonra, 6-8 hafta sonra yapılan kontrol artroskopisinde %99,3 olguda dikilen meniskusun iyileştiği saptanmıştır.Hastaların %70 i tekrar eski sportif faaliyetlerine dönmüşlerdir.

Meniscus dikişinin komplikasyon oranı düşüktür. İyileşme olasılığı yüksektir. Herşeyden önce erken döenemde geliecek artrozu önlemesi bakımından önemlidir.